top of page

Рекомендації щодо проведення ІІ (міського, районного) етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з


Відповідно до наказу департаменту освіти і науки № 394 від 18.09.2017 року, 02 грудня 2017 року проводиться ІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з трудового навчання (технологій).

В олімпіаді беруть участь учні 8-11 класів. Початок роботи о 9 годині. На виконання завдань відводиться 5 годин (теоретичні завдання – 1 година, практичні завдання – 4 години).

Звертаємо вашу увагу на те, що тексти завдань будуть розміщені на сайті Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти о 8 годині 15 хвилин в день проведення олімпіади. Організатори олімпіади несуть відповідальність за збереження секретності змісту завдань до моменту їхнього надання учасникам олімпіади. Також пропонуємо продумати можливості дублювання виходу до Інтернет-сайту для отримання інформації та її копіювання.

Вважаємо за доцільне нагадати про те, що участь учнів в олімпіаді добровільна, у ІІ (міському, районному) етапі беруть участь учні – переможці І (шкільного) етапу олімпіади. Вони мають право брати участь у змаганнях за клас (курс), не молодший, ніж клас (курс) їх навчання. За бажанням учні мають право брати участь у змаганнях за клас (курс) старший на 1-2, ніж клас (курс ) їх навчання.

Звертаємо увагу на те, що:

  • переможці минулого року ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнських олімпіад обов’язково беруть участь у ІІ етапі, а переможці ІV Всеукраїнського етапу беруть участь у ІІ етапі за бажанням;

  • тексти олімпіади включають тестові завдання за матеріалами навчальної програми з трудового навчання для загальноосвітніх навчальних закладів 5-9 класів та технологій. Тексти завдань надаються українською мовою.

Нагадуємо, що при визначенні переможців ІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з трудового навчання (технологій) необхідно дотримуватися Правил проведення І, ІІ, ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад у Донецькій області, затверджених наказом управління освіти і науки від 01 жовтня 2012 року № 550, зареєстрованих у Головному управлінні юстиції у Донецькій області 23 жовтня 2012 р. за № 66/1968.

Методист РМК/ММК з трудового навчання (технологій) є членом оргкомітету олімпіади, відповідальним за умови її проведення, дотриманням правил і прав учасників. Із числа науковців або найдосвідченіших учителів у наказі призначається експерт-консультант, який надає наукові й методичні консультації членам журі, вирішує спірні питання, головує на засіданні апеляційної комісії.

Олімпіада з трудового навчання (технологій) складається з двох турів.

Теоретичний тур. Учасникам протягом 1 години (астрономічний час) буде запропоновано виконати тестові завдання за матеріалами навчальної програми з трудового навчання та технологій. Максимальна кількість балів за теоретичний тур – 20. Відповіді та критерії оцінювання будуть надані в день проведення олімпіади об 11.00.

Комплексна робота. Учасники олімпіади виготовлятимуть виріб із визначеного набору матеріалів. Під час проектування виробу учням буде надана можливість користуватися друкованою літературою чи матеріалами в електронному вигляді. За можливості використання мережі Інтернет учням пропонується додатковий час (15 хвилин) для пошуку ідей та аналогів.

На виконання завдання передбачено не більше 4 годин. Максимально можлива кількість балів – 50.

Під час роботи дівчата можуть використовувати власні швейні машини, а хлопці – власні ручні інструменти. Для виконання робіт дозволяється використовувати вторинну сировину. Використання у роботах учнів куплених заготовок забороняється. Всім учасникам олімпіади необхідно мати папір для виконання креслярських робіт (формат А4), креслярські приладдя та робочий одяг.

За порушення правил техніки безпеки під час виконання завдання учасники можуть позбавлятися до п’яти балів. Зниження балів здійснюється рішенням Голови журі за вмотивованим поданням членів журі в присутності учасника, до якого ця норма застосовується.

При оцінюванні комплексних робіт головними критеріями будуть функціональність, якість та естетичність запропонованих виробів, володіння техніками обробки матеріалів, враховуються оригінальність (авторська розробка) роботи, новизна у підході до вирішення завдань, відповідність вимогам.


bottom of page