top of page

Методичні рекомендації щодо проведення ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з трудового на


ІІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з трудового навчання відбудеться 11.02.2017 року. Олімпіада передбачена для учнів 9, 10, 11 класів з обслуговуючої та технічної праці під загальним гаслом «Барви рідного краю» і складатиметься з двох турів: теоретичного, практичного (комплексної роботи). Під час виконання робіт з обслуговуючих видів праці учасники можуть використовувати власні швейні машини; з технічних видів праці – власні ручні та електрифіковані інструменти, клеї.


Теоретичний тур

Учасникам протягом 1 год. (тут і надалі береться астрономічний час) буде запропоновано виконати тестові завдання за матеріалом навчальної програми з трудового навчання та технологій.

Максимальна кількість балів за теоретичний тур – 30.


Комплексна робота

Загальна тематика комплексної роботи: «Надай нове життя старим речам». Учні 9 класу створюватимуть нові авторські вироби з деталей запропонованих речей, що вже стали непридатними у використанні. З обслуговуючих видів праці учасники створюватимуть «Корисні речі для себе» із залишків швейного виробництва, фурнітури тощо. Учні 10-11 класів із обслуговуючих видів праці відновлюватимуть одяг за власним творчим вирішенням, не змінюючи їх функціонального призначення Учні 9 класу з технічних видів праці створюватимуть «Корисні речі для дому» з елементів меблів, іграшок, тари, гумових та пластмасових виробів, виробів із тонкого листового металу тощо. Учні 10-11 класів відновлюватимуть вироби з дерева (меблі, іграшки, предмети інтер’єру тощо) також за власним творчим вирішенням, не змінюючи їх функціонального призначення.

При виконанні завдань учасники матимуть можливість користуватися мережею Інтернет, друкованою літературою, матеріалами в електронному вигляді на будь-якому етапі виконання роботи.

Для виконання зазначеного завдання з обслуговуючих видів праці учасникам потрібно мати: набір для рукоділля (фурнітура, застібка «блискавка», голки, нитки, нитки для вишивання, пряжа для в’язання, гачок для плетіння, спиці для в’язання, флізелін 0,3м, синтепон 0,3м тощо). Під час виконання роботи не можна використовувати готові аплікації, мережива, шматочки тканини для аплікацій та інші «домашні заготовки». На виконання завдання передбачається 5 годин.


Для виконання завдання з технічних видів праці учасникам потрібно мати:

9 клас (хлопці)

  • Інструменти та пристосування: лобзик, пилка для лобзика, шило, шліфувальна шкірка, випалювач, надфіль, папір для копіювання, цвяхи L=10-15 мм (20 шт), молоток, напилок, свердлильний верстат, свердла d = 3-5 мм, клей, лакофарбові матеріали швидкого висихання.

Папір для виконання креслярських робіт (формат А4 з рамкою та основним підписом), креслярські приладдя.

10-11 клас (хлопці)

  • Інструменти та пристосування: пилка по дереву, лобзик, випалювач, шліфувальна шкурка, цвяхи L = 10-20 мм (30-40 шт), молоток, плоскогубці, свердлильний верстат, свердла d = 3-5 мм, клей, лакофарбові матеріали швидкого висихання.

Папір для виконання креслярських робіт (формат А4 з рамкою та основним підписом), креслярські приладдя.

Для оздоблення виробу дозволяється використовувати власні ручні та електрифіковані інструменти, клеї, лакофарбові матеріали швидкого висихання. При виконанні завдання дозволено використовувати Інтернет і додаткову літературу.

Максимальна кількість балів за виконання завдань – 70.


При оцінюванні комплексних робіт головними критеріями будуть функціональність, якість та естетичність запропонованих виробів, володіння техніками обробки матеріалів, враховуватимуться оригінальність (авторська розробка) роботи, новизна у підході до вирішення завдань, відповідність вимогам, наявність ескізу.


Учасникам олімпіади необхідно мати: -довідку про допуск до роботи на обладнанні навчальних майстерень (її може видати школа, районний або міський орган управління освітою). -спецодяг.


Списки запрошених на олімпіаду: переглянути


Наказ №510 від 26.12.2016 р. Про проведення ІІІ (обласного) етапу

Всеукраїнських учнівських олімпіад

у 2016-2017 навчальному році переглянути



Всі матеріали були взяті з офіційного сайту ІППО Донецької області


bottom of page