top of page

Педагогічні засади використання інтерактивної складової на уроках освітньої галузі «Технології» з пі


Стрімкий потік інформації готує сучасну людину до мінливих умов розвиваючого суспільства, вимагаючи від неї швидкої генерації окремих рішень нагальних питань використовуючи пошукові методи у великій кількості інформаційних джерел. Беручі до уваги сучасну педагогічну практику все частіше серед традиційних форм та методів навчання використовуються інтерактивні технології. Інтерактивні технології у педагогічний практиці загальноосвітніх навальних закладів є не систематичними, використовуються фрагментарно та епізодично, що виражається у неготовності вчителів застосовувати інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) та комп’ютерну пыдтримку в ході проведення занять.

Мета теоретично охарактеризувати педагогічні засади використання інтерактивної складової з підтримкою ІКТ на уроках технічного профілю.

Аналіз останніх досліджень та публікацій дає змогу визначити, що рівень застосування інтерактивних методів у навчально-виховному процесі гостро вивчається наукою спільнотою. Серед них такі науковці, як: Т. Дуткевич дає визначення психологічної основи використання інтерактивних методів у процесі підготовки спеціалістів [1]; С. Кашлєв обґрунтовує інтерактивне навчання у формі інноваційного педагогічного явища [4]; М. Кларін дає визначення інтерактивного навчання через освоєння нового досвіду у вигляді педагогічного інструменту [5].

Виклад основного матеріалу. Потреба сучасної якісної освіти відповідає міжнародному стандарту у розвитку суспільства. Окреслюючи освітню філософію, можна визначити головні стратегічні напрямки педагогічної діяльності через ціленаправлене формування духовного світу особистості учня, пошуку потенційних можливостей розвитку, підвищення якості освіти.

Інтерактивне навчання – це форма організації пізнавальної діяльності яка передбачає мету – створення комфортних умов навчання з урахуванням особливостей кожного учня який повинен відчувати власну успішність та інтелектуальну спроможність [2;3].

Використання спеціалізованих програмних продуктів при вивченні курсу освітньої галузі «Технології» направлена на формування високого рівня професіональних знань, які можуть розглядатися як ефективне використання прикладних програмних продуктів. Існування безлічі комп’ютерних програм спрямованих на окремі технологічні процеси тільки підкреслює потребу з ознайомленням в процесі вивчення окремих тем на уроках технічного профілю. Такі програми AutoCAD, Компас 3D, SolidWorks, MathCAD мають широкий спектр використання в інженерних сферах застосування, підтверджуючи свою ефективність. Програмні продукти спеціалізованої направленості представляють собою окремий вид програмного забезпечення, який може бути використаний в освітніх цілях за для формування в учнів старшої школи спеціальних знань, тим самим збільшуючи їх творчій потенціал.

Головною метою сьогоденної освіти є підготовка розвиненої людини, розвиток творчого потенціалу, особистих якостей та здібностей до самостійної діяльності. Для досягнення цієї мети необхідно спиратися на цілком нову систему сучасної освіти яка є мінливою у потребах сьогоденного розвитку. Кардинальні зміни педагогічної діяльності через впровадження новітніх інформаційно-комунікативних технологій та комп’ютерних систем, наштовхує нас на зміни у професійно-орієнтованих методах навчання.

Головною вимого використання спеціалізованих програмних продуктів є цілісна направленість на практичну діяльність з дотримання правил роботи в окремих програмах та не допустимість навчання за принципом алгоритму. Для успішного навчання на основі спеціалізованих програмних продуктів необхідно створити як найбільше різноманітних спеціальних методик викладання, які будуть орієнтовані на отримання та використання практичних умінь та навичок. Учбові програми повинні передбачати взаємодію між циклами дисциплін всіх освітніх предметів.

Висновок. Підбиваючи підсумки вищевикладеному, варто зазначити, що формування інтерактивної освіти на уроках освітньої галузі «Технології» у загальноосвітніх навчальних закладах підвищує формування предметних умінь та навичок, розвиток комунікативних якостей особистості. Інтерактивна складова навчання дає змогу учням демократично спілкуватися, критично вирішувати проблемні питання. У цьому розумінні використання спеціалізованого програмного забезпечення є сьогодні головним критерієм до успіху майбутнього фахівця.

Список використаних джерел

  1. Дуткевич Т. Психологічні основи використання інтерактивних методів навчання у процесі підготовки спеціалістів з вищою освітою / Т. Дуткевич // Використання інтерактивних методів та мультимедійних засобів у підготовці педагога: зб. наук. праць. – Кам’янець-Подільський : Абетка-Нова, 2003. – С. 26-33.

  2. Інтерактивні методи навчання: Досвід впровадження / За ред. В. Шарко. – Херсон : Олді-Плюс, 2000. – 210 с.

  3. Інтерактивні технології навчання: теорія, практика, досвід: метод. посіб. Уклад.: О. Пометун, Л. Пироженко. – К. : А.Н.Н., 2002. – 136 с.

  4. Кашлев С. Технология интерактивного обучения / С. Кашлев // Минск. : Белорусский верасень, 2005. – 196 с.

  5. Кларин М. Интерактивное обучение – инструмент освоения нового опыта / М. Кларин // Педагогика, 2000. – № 7. – С. 12-18.










bottom of page