top of page

Дистанційне навчання як провідна складова інформаційних технологій освіти сьогодення (Клейно Любов Г


Стрімкий розвиток інформаційного суспільства вимагає нових систем мислення, вища школа повинна готувати фахівців використовувати комунікативні здібності рацюючи з будь-якою інформацією, гнучко та не ординарно застосовувати їх залежно від ситуації. Динаміка розвитку наукової та соціальної сфери діяльності людини втрачає свою актуальність, вимагаючи збільшення впливу розвитку новітніх технологій. Перспективою впровадження таких технологій є використання сучасних можливостей комп’ютерних мереж та систем, дистанційного навчання, які збільшать можливості реалізації підготовки майбутніх випускника педагогічних вузів.

Аналіз останніх досліджень засвідчив що сучасні науковці приділяють значну увагу підготовці студентів педагогічних вузів, В. Бондар займається питаннями конкуретноздатності випускників педагогічних ВНЗ [1]; Н. Волкова розглядає теоретичні та методичні основи підготовки майбутніх вчителів до професійно-педагогічних комунікацій [2]; І. Гавриш розглядає основи формування готовності майбутніх вчителів до новацій професійної діяльності [3]; І. Дичківська приділяє велику увагу інноваціям педагогічних технологій [4]. Хотілося б підкреслити, що науковці звертають увагу на вимоги до підготовки сучасних вчителів в умовах університетської освіти, їх особистісних та професійних якостей фахової підготовки.

Мета статті – теоретично опрацювати важливість застосування дистанційного навчання як провідної складової інформаційних технологій освіти при підготовці студентів педагогічних вузів.

Виклад основного матеріалу. Враховуючи швидкий розвиток педагогічної освіти та увагу науковців котрі наголошують, що випускник педагогічного вузу має володіти сучасними інформаційними технологіями навчання та використовувати їх у професійній діяльності (М. Жалдак, М. Левшин, О. Суховірський, І. Соколова та інші). Ця вимога зумовлена тим, що розвиток професійних якостей молодого спеціаліста піддається впливу інформаційної системи освіти використовуючи інформаційні технології навчання. Ця вимога поширює нові уявлення про компетентнісний підхід до навчання у ВНЗ. Саме компетентнісний підхід зумовлює розвиток професійних якостей вчителя, впливаючи на процес інформатизації системи освіти через запровадження інформаційних технологій навчання, а саме дистанційної форми навчання.

На думку Л. Макаренко низький рівень підготовки студентів до використання комп’ютерних засобів навчання є відсутність мотивації використання інформаційних технологій навчання у професійній діяльності, та недосконалість навчальних програм вищої школи котрі не враховують роботу майбутніх фахівців в умовах інформаційно-розвиненого суспільства [5].

Необхідно зазначити, що саме дистанційне навчання відкриває студентам доступ до нетрадиційних джерел інформації, підвищує ефективність самостійної роботи, дає абсолютно нові можливості для творчості, знаходження і закріплення різних професійних навичок.

Якщо розглядати дистанційне навчання у системі підготовки студентів педагогічних вузів, то наведені вимоги О. Муковіза [6] до вчителів початкових класів можна враховувати як необхідні, але недостатні для характеристики компетентності вчителів у процесі дистанційного навчання. Ці вимоги можуть бути взяті за основу, доповнені та сформульовані на вищому науковому рівні. На наш погляд, до цих вимог необхідно додати компетенції проектування освітньої діяльності та використання комунікативних умінь.

Під підготовкою студентів до професійної діяльності в системі дистанційного навчання розуміємо постійний процес формування та збагачення знань, умінь, навичок з фахової галузі. Результатом такої підготовки є готовність майбутнього вчителя до використанні інформаційних технологій у своїй професійній діяльності.

Висновки. На сучасному етапі готовність вчителя до використання інформаційних технологій розглядається комплексно, як наявність знань, вмінь, навичок оперувати значної кількістю інформації. Розвиток дистанційного навчання в сучасній системі освіти буде продовжуватися і вдосконалюватися із розвитком інформаційних технологій.


Список використаної літератури

  1. Бондар В.І. Теоретичні основи і технологія педагогічного аналізу: управлінський аспект: навч. посібник / В.І. Бондар. – К. : УДПУ, 1996. – 67 с.

  2. Волкова Н.П. Теоретичні та методичні засади підготовки майбутніх учителів до професійно-педагогічної комунікації : дис. ... д–ра пед. наук : 13.00.04 / Н. П. Волкова / Луганський нац. пед. ун-т. – Луганськ, 2006. – 432 с.

  3. Гавриш І.В. Формування готовності майбутніх учителів до інноваційної професійної діяльності (методологічний і теоретичний аспекти) : монографія / І.В. Гавриш. – Харків : ХОНМІБО, 2005. – 388 с.

  4. Дичківська І.М. Інноваційні педагогічні технології: навч. пос. / І.М. Дичківська. – К. : Академвидав, 2004. – 352 с.

  5. Макаренко Л.Л. Компютернв грамотність як складова професійної підготовки майбутніх фахівців початкової школи: автореф. дис. на здобування наук ступеня канд. пед. наук: спец. 13.00.04 «Теорія і методика професійної освіти» / Л.Л. Макаренко. – К., 2007. – 22 с.

  6. Муковіз О. П. Вимоги до вчителя початкової школи у процесі дистанційного навчання / О. П. Муковіз // Педагогічна освіта: теорія і практика. - 2014. - Вип. 16. - С. 320-325. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/znppo_2014_16_61.pdf.

bottom of page